entre camps de pomeres

(Empuriabrava en perspectiva) – Instal·lació d’arquitectura efímera interactiva que commemora el 50è aniversari d’Empuriabrava. Juny del 2017.
Projecte realitzat junt a Clara Crous.

(Menció del jurat a la categoria d’espais exteriors als Premis d’Arquitectura de les comarques de Girona 2018)

 

Fotografies d’Anna Bussot
A l’any 2017 es va celebrar el 50è aniversari d’Empuriabrava, una marina residencial construïda vora la platja dels Graells i al voltant d’una extensa xarxa de canals artificials. Aquesta urbanització de Castelló d’Empúries és considerada una de les marines residencials més grans del món.
El projecte fou promogut el 1964. Després de vèncer les resistències de petits propietaris agrícoles i ecologistes, el pla parcial fou aprovat el 1967, quan ja s’havien construït els canals i els carrers sense cap permís, i s’inicià la construcció dels habitatge.
Així doncs, el projecte pretén commemorar els 50 anys d’història d’Empuriabrava recordant el passat (quan l’àrea que actualment ocupa Empuriabrava era zona d’explotació agrària), fent gaudir el present (ja que la intervenció efímera és interactiva) i vetllar pel futur (revitalitzar la urbanització i el passeig marítim).
Per fer-ho, es simula el nom d’Empuriabrava amb el que podrien ser els pals resultants d’un camp de pomeres, un cultiu freqüent a les terres de l’Empordà. A més, per tenir aquesta sensació de pas del temps (veure en perspectiva) s’ha dissenyat perquè entre aquests camps i des d’un punt concret puguem entre veure-hi Empuriabrava. I finalment, perquè els més petits en puguin gaudir, hi ha un recorregut entre els pals on hi ha amagats els 50 anys d’Empuriabrava (enumerats de l’1 al 50).
_
AGRAÏMENTS: Taller 7 vetes, Carles i Esteve Torrecabota, Marc Casanovas, Lluis Sanjuan, Marc Parramon i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries.