zoòtrop. Una joguina per a Barcelona

Projecte d’arquitectura efímera per a la implantació del Festival de Nadal de l’Ajuntament de Barcelona. Plaça Catalunya de Barcelona. Desembre del 2021.
Projecte realitzat amb la col·laboració de Sylvia Kuchinow (dissenyadora d’il·luminació).

Fotografies de Pol Viladoms
Hem creat una joguina òptica per a la ciutat de Barcelona que parteix de la idea d’il·lusió: un zoòtrop. Un instrument que combina dues il·lusions, el cinema i el Nadal, ja que l’escenografia de Plaça Catalunya evoluciona al llarg del dia per rebre, cada vespre, l’espectacle cinematogràfic ‘Tants Nadals’.
Aquest joguet des de fora ens convida, a partir de les escletxes, a viure què està passant a dins. I qui tingui una visió més abstracta i menys rígida del món podrà veure-ho sense tels que ho difuminin.
Un cop t’hi trobis a dins, el mecanisme de funcionament del zoòtrop farà retrobar-te a tu mateix i a les escletxes podràs observar el passat, que pren essència de Nadal a Barcelona i que t’ajudarà a veure que, potser, aquest zoòtrop és molt més que una simple joguina.
“Ahir em van regalar una joguina que quan la feia girar veia passar siluetes que prenien vida. La mirava, la mirava i hi veia figures que es movien. I va ser just abans d’anar a dormir. A dins, al cor d’aquell instrument, hi eres tu, rient amb un bigoti de xocolata desfeta; vosaltres, amb qui he descobert il·lusions enterrades; tu, que em vas regalar dir-me que plorar no era dolent; ells, que van fer màgia per ser-hi en els dies de mal temps; i jo, envoltat de tots vosaltres, que m’heu ensenyat a fer funcionar la joguina que no sabia com mirar.”
Text que acompanya la instal·lació de Mar Molero Dolz